Piekarnia-Cukiernia Konkol | Chleb z nasionami Chia
16518
post-template-default,single,single-post,postid-16518,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive
 

Chleb z nasionami Chia

10 paź Chleb z nasionami Chia

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% do 30% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion Chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%.

Zdrowotne korzyści Chia

Nasiona Chia to bogactwo wielonienasyconych kwasów omega 3, błonnika, białka i minerałów (wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu i cynku oraz witamin z grupy A i B). Badania wskazują, że dzięki swojej zawartości, nasiona Chia, a szczególnie ich biała odmiana, są skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu, mają dobroczynny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Te dobroczynne właściwości wynikają przede wszystkim  z faktu, iż Chia to bogactwo wielonienasyconych kwasów omega3, w tym kwasu alfa-linolenowego ALA, niezbędnego w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, zarówno pod względem motoryki jak i psychiki (nasiona Chia są polecane osobom o obniżonym nastroju, a także tym, którzy cierpią na depresje).

Źródło: Władimira Vuksan, PhD, (Clinical Nutrition i czynnik Modyfikacja Ryzyko Centrum, Szpital św Michała, Kanada)


Produkt wyróżniony przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religi

Brak komentarzy

Wyślij komentarz