24 mar Cool Rising – Pieczywo Prosto z Pieca
Zawsze chrupiące pieczywo dzięki technologii Cool Rising
Miło nam poinformować, że naszą piekarnię oraz sklepy firmowe przygotowujemy do wypieku pieczywa w technologii Cool Rising. Technologia ta polega na schładzaniu surowego ciasta do temperatury ok 3 st. C z jednoczesnym utrzymaniem jego odpowiednio wysokiej wilgotności. Schładaznie trwa kilka godzin, jego długość jest tak dobrana, aby zapewnić pełny rozrost ciasta i gotowość do wypieku. Ciasto przygotowane w taki sposób pozwala na odroczenie wypieku maksymalnie na 36 godzin, a do tego czasu nie może być ono mrożone. Dzięki temu wypiek może być wykonany po dostawie w punkcie sprzedaży, a to z kolei gwarantuje zawsze świeże i chrupiące pieczywo.
Zalety Cool Risingu:
- Cool Rising pozwala na rozdzielenie czasu i miejsca przygotowania ciasta oraz jego wypieku, dzięki temu sklepy są zaopatrzone w najświeższe pieczywo.
- podczas kilkugodzinnego rozrostu oraz utrzymania ciasta w stanie surowym nabywa ono charakterystycznego dla pieczywa smaku i aromatu.
- Cool Rising oznacza schładzanie ciasta, jednak nigdy nie jest ono mrożone. Mrożenie wysusza ciasto, które po odpieku szybko traci aromat i walory smakowe oraz szybko się starzeje.
- Cool Rising przez przedłużenie czasu rozrostu ciasta wymaga podania mniejszej ilości drożdży, a to z kolei powoduje poprawę smaku po wypieku.
Cool Rising, a pieczywo mrożone
Cool Rising |
Odpiek pieczywa mrożonego |
||
---|---|---|---|
Pieczywo zachowiuje świeżość długo po wypieku. | Pieczywo starzeje się po kilku godzinach. | ||
Wymusza zamknięcie procesu od produkcji do sprzedaży w 36 godzin. | Pozwala na odpiek nawet po kilku miesiącach od przygotowania ciasta. | ||
W punkcie sprzedaży wypiekane jest surowe ciasto. | Przeważnie w sklepach prowadzony jest tylko odpiek wstępnie zapieczonego pieczywa. | ||
Ciasto dojrzewa przez długie godziny nabywając charakterystycznego aromatu oraz walorów smakowych. | Powoduje wysychanie produktu przez co po wypieku szybko się starzeje. Przeważnie wymagane jest stosowanie dodatków hamujących proces wysychania. |
Brak komentarzy