Piekarnia-Cukiernia Konkol | Cool Rising – Pieczywo Prosto z Pieca
18069
single,single-post,postid-18069,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive
 

Cool Rising – Pieczywo Prosto z Pieca

  • IMG_1062
  • DSCF5530
  • IMG_1056
  • IMG_1055
  • DSCF5548
  • DSCF5546
  • DSCF5543
  • DSCF5541
  • DSCF5535
  • DSCF5532
  • DSCF5531
  • IMG_1054 - Copy

24 Mar Cool Rising – Pieczywo Prosto z Pieca

Zawsze chrupiące pieczywo dzięki technologii Cool Rising

Miło nam poinformować, że naszą piekarnię oraz sklepy firmowe przygotowujemy do wypieku pieczywa w technologii Cool Rising. Technologia ta polega na schładzaniu surowego ciasta do temperatury ok 3 st. C z jednoczesnym utrzymaniem jego odpowiednio wysokiej wilgotności. Schładaznie trwa kilka godzin, jego długość jest tak dobrana, aby zapewnić pełny rozrost ciasta i gotowość do wypieku. Ciasto przygotowane w taki sposób pozwala na odroczenie wypieku maksymalnie na 36 godzin, a do tego czasu nie może być ono mrożone. Dzięki temu wypiek może być wykonany po dostawie w punkcie sprzedaży, a to z kolei gwarantuje zawsze świeże i chrupiące pieczywo.

Zalety Cool Risingu:

  • Cool Rising pozwala na rozdzielenie czasu i miejsca przygotowania ciasta oraz jego wypieku, dzięki temu sklepy są zaopatrzone w najświeższe pieczywo.
  • podczas kilkugodzinnego rozrostu oraz utrzymania ciasta w stanie surowym nabywa ono charakterystycznego dla pieczywa smaku i aromatu.
  • Cool Rising oznacza schładzanie ciasta, jednak nigdy nie jest ono mrożone. Mrożenie wysusza ciasto, które po odpieku szybko traci aromat i walory smakowe oraz szybko się starzeje.
  • Cool Rising przez przedłużenie czasu rozrostu ciasta wymaga podania mniejszej ilości drożdży, a to z kolei powoduje poprawę smaku po wypieku.

Cool Rising, a pieczywo mrożone

Cool Rising

Odpiek pieczywa mrożonego

Pieczywo zachowiuje świeżość długo po wypieku. Pieczywo starzeje się po kilku godzinach.
Wymusza zamknięcie procesu od produkcji do sprzedaży w 36 godzin. Pozwala na odpiek nawet po kilku miesiącach od przygotowania ciasta.
W punkcie sprzedaży wypiekane jest surowe ciasto. Przeważnie w sklepach prowadzony jest tylko odpiek wstępnie zapieczonego pieczywa.
Ciasto dojrzewa przez długie godziny nabywając charakterystycznego aromatu oraz walorów smakowych. Powoduje wysychanie produktu przez co po wypieku szybko się starzeje. Przeważnie wymagane jest stosowanie dodatków hamujących proces wysychania.

 

 

Brak komentarzy

Wyślij komentarz